A tanúsítványról

Minősítések

Az épület szerkezeteinek és fűtési rendszerének kiértékelése alapján kerül meghatározásra az energiahatékonysági kategória, AA++ és JJ között. A dupla betűs minősítési skála 2016 óta van érvényben, és európai összehasonlításban közepesen szigorúnak mondható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a közepes besorolású ingatlanok sem számítanak elavultnak, CC kategória fölött pedig korszerű, kis fogyasztású építményekről beszélünk. A jobb oldalon megtekinthető az energetikai tanúsítványban kiadható 12 féle értékelési fokozat.

Fokozottan energiatakarékostól kezdődően

Az előíró jogszabály a 176/2008 Korm. rendelet »

A rendelet hatálya nem terjed ki, tehát nem kell tanúsítvány:

  • a) az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;
  • b) az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre;
  • c) a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre;
  • d) hitéleti célra használt épületre;
  • e) a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre;
  • f) műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.

Érvényességi ideje tíz év

Az energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes. Ezen időtartamon belül akkor veszíti el érvényességét, ha az épületet átalakítják vagy energetikai korszerűsítést végeznek, illetve ha módosulnak a törvényben meghatározott épületenergetikai követelmények (utoljára 2015-ben módosultak).

Csak kamarai tag tanúsíthat

Csak olyan mérnök végezhet tanúsítást, aki tagja a Magyar Mérnöki Kamarának vagy a Magyar Építész Kamarának. Ez a két szervezet vezeti a szakértők névjegyzékét, amelybe a megfelelő jogosultsági vizsga után lehetséges bekerülni. Az internetről is elérhető adatbázisban bármely szakmagyakorló név szerint ellenőrizhető. Az energiatanúsítványokon szerepelnie kell a készítő szakember nevének, címének, és kamarai azonosító számának.

Az épület felmérése

Az épület felmérése általában fél órát vesz igénybe, és a tanúsítási díjunk teljes körűen tartalmazza. Jegyzőkönyvezünk a tanúsítvány elkészítéséhez szükséges minden paramétert, mint például a belmagasság-, és a nyílászárók lemérése, a tájolás meghatározása. A gépészeti rendszerek felmérése és fotódokumentálása is kötelezően elvégzendő. Az épületbe mindenképp be kell jutnunk, kívülről megtekintve nem vehetők fel a szükséges adatok. A bejutást nem kötezelő a tulajdonosnak személyesen biztosítania, lehet a helyszínen egy megbízott személy is.

Hőkamerázás

Az energetikai tanúsítvány készítéséhez kapcsolódóan hőkamerás felmérést nem kötelező végezni. Hőkamerázni csak a téli idényben lehetséges, és mivel a tanúsítási munkák egész évben folyamatosan futnak, így megoldható a munka részévé tenni azt. Külön szolgáltatásként tudunk termográfiás felvételeket készíteni december-január-február hónapokban.

Energetikai pályázatok

Energetikai korszerűsítési pályázatokat rendszeresen írnak ki, amelyek célja, hogy költséghatékonyan fejlesszük az ingatlan energiahatékonyságát. A pályázathoz két energiatanúsítvány elkészítése szükséges, az egyik a jelenlegi állapotra szól, a másik a tervezettre. A mérnök kiszámolja a jelenlegi és a tervezett állapot különbségét, tehát hogy mekkora lesz a beruházástól várható energia megtakarítás. Minden pályázat némileg eltérő tartalmú szakvéleményt vár el, ezért ezeket a munkákat egyedileg árazzuk. Várjuk megkeresését!